2014.07.01: így változik az időszakos elszámolású ügyletek áfája

[cml_media_alt id='361']számla[/cml_media_alt]Az eredeti elképzelések szerint 2014. július 1-jétől változik az időszakos elszámolású ügyletek (szakzsargonban “folyamatos szolgáltatások”) áfa teljesítési ideje.

Ismeretes, hogy az adófizetési kötelezettség az Áfa tv. főszabálya szerint a teljesítés időpontjában keletkezik. Abban az esetben, ha a felek a termék értékesítésről, szolgáltatásnyújtásról részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg a jelenleg hatályos szabály szerint a teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik. Ezen, ún. elszámolási időszakos ügyletek esetében változott a szabály 2014. július 1-jétől érvényes alkalmazási hatállyal.

Ezen időponttól az Áfa tv. az elszámolási időszakos ügyleteken belül két esetet szabályoz.

Az egyik, az Áfa tv. 58. § (1) bekezdése szerinti, amelyet nevezhetünk főszabálynak, mely szerint, ha a felek az általuk kötött szerződés alapján a teljesített termékértékesítésről, a nyújtott szolgáltatásról időszakonként számolnak el, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg, a teljesítés időpontja az érin tett időszak utolsó napja.

Please Like us on Facebook to continue reading.

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..