Dolgozónak valutában kiadott előleg könyvelése

Előleg elszámolása

Előleg elszámolása

Ebben a cikkünkben azt mutatjuk be, hogy milyen könyvelési teendők vannak a dolgozónak kiadott előleg esetén, ha azt valutában adjuk. Kell-e árfolyamkülönbözetet elszámolni, egyáltalán mikor milyen árfolyamot kell alkalmazni.

A gyakorlatban a dolgozók külföldi útjaira előleget vesznek fel, amelyből külföldön költenek, majd a maradékot visszaadják a cég pénztárába, a felhasznált összeggel pedig elszámolnak.

A gazdasági esemény kezelése a következő.

 

A valutapénztárban lévő valuta, és a devizaszámlán lévő deviza, valamint a külföldi pénzértékre szóló követelések, eszközök értékelésére a Számviteli törvény 60. §-a vonatkozik, ami szerint a választott hitelintézeti, a bekerülés napjára vonatkozó átlagárfolyamon kell a tétel forintértékét meghatározni.

Az eszközök kikerülésére pedig a FIFO vagy az átlagáras értékelést engedi alkalmazni a törvény 46. § (3) bekezdése és a 62. §.

Az elszámolásra kiadott összegek és az azokkal való elszámolás tekintetében mindenképpen keletkezik árfolyamkülönbözet.

A valutapénztárban már meglévő valuta mennyiségi csökkenésekor vagy a könyv szerinti átlagos árfolyamot, vagy a FIFO módszer szerinti legrégebben bekerült valuta árfolyamot kell alkalmazni. Ezzel egyidőben a kiadott előleget munkavállalókkal szembeni követelésként elő kell írni. Az eszközök bekerüléskori értékelési szabálya szerint ezt az adott napi átlagárfolyamon kell megtenni. A kettő között máris árfolyamkülönbözet keletkezik.

Könyvelés és könyvvizsgálat
Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt, könyvvizsgálati szolgáltatásunkról pedig itt olvashat.
Ha külföldi érdekeltségű cége van, külföldi a tulajdonos, és hozzáértő angolul beszélő szakembert keres, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. 
Amikor a munkavállaló elszámol a céggel, a valutapénztárba visszafizetett összeget a visszafizetés napjára vonatkozó választott árfolyamon kell forintra átszámítani mint a valutapénztárt növelő tételt, ezzel egyidőben a munkavállalóval szembeni követelést könyv szerint árfolyamon kell csökkenteni, így árfolyamkülönbözet fog keletkezni.

Please Like us on Facebook to continue reading.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..