Egyéni vállalkozó lehet-e Bt. beltag?

[su_box title=”Hozzáértő könyvelőt keres?”]Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat. Ha a könyvelője nem készíti fel, nem kap ilyen híreket, lassú, nem foglalkozik önnel, akkor kérjen ajánlatot tőlünk. [/su_box]

KÉRDÉS: jelenleg egyéni vállalkozó vagyok, szeretnék egy Bt-t csinálni, ahol én lennék a beltag. Megoldható ez a jelenlegi jogszabályok szerint?

VÁLASZ: nem.

Természetes személy egyidejűleg csak egy gazdasági társaságban lehet korlátlanul felelős tag. (gazdasági társaságokról szóló törvény)

Nem lehet egyéni vállalkozó, aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja (az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény)

Korlátlanul felelős tag a Bt. beltagja (illetve még a közkereseti társaság minden tagja). Így tehát a Bt beltagja nem lehet egyidejűleg egyéni vállalkozó is, mert mindkettő esetén korlátlan a tag felelőssége.

8 Comments

 1. Üdv!
  Kérdezhetnék egyet? BT-mnek adótartozása van, emiatt fel van függesztve az adószámunk. NY-esen le van jelentve, hogy évek óta nincs tevékenységünk. Emellett van egy főállásom, sok szabadnappal. Hogyan tudnék pl. uberezni legálisan? (Tudom, hogy EV nem lehet beltag. )

  • Tisztelt Káárnyáczki Péter,
   Javaslom az adótartozását rendezni, mert különben előállhat, hogy eltiltják az ügyvezetéstől, így saját céges megoldásban nem tud majd gondolkodni. Uber vagy bármilyen más üzletszerű tevékenység csak egyéni vállalkozásban vagy gazdasági társaságban végezhető.

 2. Kedves BPSL!

  Az egyéni vállalkozás szüneteltetésével sem lehet valaki bt beltag? Válaszát előre is köszönöm!
  Melinda

 3. Jo napot kivanok. Azt szeretnem kerdezni, hogy 3 eve tevekenyseget nem folytato, felfuggesztett adoszammal rendelkezo bt beltagja lehet egyeni vallalkozo?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..