Hogyan alapítsak céget?

[cml_media_alt id='1466']Cégalapítás[/cml_media_alt]

Cégalapítás

Egy cég alapítása jelentős döntés. Mindig azt szoktam mondani, hogy ha van egy céged, akkor az olyasmi, mintha lenne egy gyereked. Külön életet él, mégis te vagy, aki igazgatja, és költségekkel jár még akkor is, ha nincs bevétele. És persze nagy lehetőség arra, hogy extra üzletet csinálj, vagy épp ebben a cégben valósítsd meg az álmaidat.

Válassz vállalkozási formát

1. Adószámos magánszemély – ez az a fura öszvér-megoldás, amit nem ajánlok; a végezhető tevékenységek köre szűk

2. Egyéni vállalkozás – ebben a formában a saját magánvagyonod nem fog elkülönülni a vállalkozásból származó vagyontól, összemosódik a magánszemély és a vállalkozás, az egyéni vállalkozó a kötelezettségeiért a teljes magánvagyonával korlátlanul felel

3. Társas vállalkozás – itt elkülönül a magánvagyonodtól a céged vagyona és a tevékenysége

A társas vállalkozások formái:

Közkereseti társaság (Kkt.)

A társaságot az alapító tagok hozzák létre, akik a nyereségből és a veszteségből egyaránt részesednek. A tagok felelőssége korlátlan, azaz teljes magánvagyonukkal felelnek a társaság tartozásaiért, és egyetemleges, azaz a tagok együtt és külön-külön is felelősséggel tartoznak a társasággal szemben fennálló követelésekért. Ha a társaság vagyona nem fedezi a tartozásait, akkor azt bármelyik tagtól lehet követelni.

Bármelyik tag személyesen is közreműködhet a vállalkozás tevékenységében.

Céget alapítana?
Ha nálunk könyvelteti új cégét, segítünk a cégalapításban! Könyvelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat. Cégalapítással kapcsolatban kérjen ajánlatot tőlünk. 

Betéti társaság (Bt.)

Nagyon hasonló a Kkt-hoz, a különbség a tagok felelősségében van. Legalább egy tag, a beltag felelőssége korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges, míg legalább egy másik tag, a kültag csak az alaptőke szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért nem felel. Alaphelyzetben a kültag nem jogosult a cég vezetésére és képviseletére, bár ettől a társasági szerződés eltérhet.

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

A  leggyakoribb és legkedveltebb társasági forma. A tagok kötelezettsége az alapító vagyon szolgáltatására terjed ki, azon túl a társaság tartozásaiért a tagok nem felelnek. A társaság azonban a kötelezettségeiért a cég teljes vagyonával felel. Azaz ennél a cégformánál a tagok felelőssége korlátozott. Kft-t alapíthat egy tulajdonos is.

A minimális törzstőke (alaptőke) 500,000 Ft. Figyelem! 2014. március 15-én hatályba lép az új Polgári Törvénykönyv, ami a minimális alaptőkét 3,000,000 Ft-ban határozza meg! Így az 500,000 Ft-tal alapított Kft-knél nagyon valószínű, hogy fel kell majd emelni a tőkét 3,000,000 Ft-ra.

Egy tag minimális hozzájárulása 100,000 Ft.

A törzstőke lehet pénz és nem pénzbeli hozzájárulás (apport) is. Tehát bármilyen vagyontárgy bevihető a társaságba mint törzstőke.

Alapításkor a pénzbeli hozzájárulás legalább felét a cég rendelkezésére kell bocsátani, a fennmaradó részt legkésőbb 1 éven belül.

Ha a nem pénzbeli hozzájárulás, az apport eléri az alaptőke felét, akkor azt már rögtön alapításkor rendelkezésre kell bocsátani, különben pedig 3 éven belül.

A szavazati arányok eltérhetnek a tagok részesedésének mértékétől.

A céget az ügyvezetők képviselik, akik képviselete lehet önálló vagy más ügyvezetőkkel együttes.

Please Like us on Facebook to continue reading.

BSPL Könyvelőiroda

info@bspl.hu

www.bspl.hu

Kövess minket a Facebook-on

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..