Jegyzett tőke az új Ptk. szerint

2014. március 15-én hatályba lép az új Ptk, és ezzel együtt egy igen jelentős változás is a Kft-k életében: a minimum jegyzett tőke összege 3 000 000 forintra emelkedik.

Az új Ptk. hatályba lépéséig még lehet 500 000 forinttal Kft-t alapítani, uátna már csak a magasabb 3 milliós összeggel.

Azok a Kft-k, amelyeknek a jegyzett tőkéje az alacsonyabb 500 000 forint, két év türelmi időt kapnak. Ez idő alatt kell a tőkéjüket a magasabb összegre emelni. Ugyanakkor ha bármilyen okból szükséges az alapító okiratuk módosítása 2014. március 15-e után, abban már csak a magasabb 3 000 000 forintos tőke összeg szerepelhet.

Így tehát érdemes átgondolni, hogy van-e szükség a társasági szerződések módosítására, mert ha időben még jövő március 15-e előtt ezt elvégzik, akkor két évre eltolható a jegyzett tőke felemelése.

Hogyan történhet a jegyzett tőke felemelése?

1. Pénzbeli befizetéssel

Természetesen az alapító dönthet a készpénz befizetése mellett, erről szóló alapítói vagy taggyűlési határozat meghozatalát követően a jegyzett tőkét pénz befizetésével lehet rendezni.

Please Like us on Facebook to continue reading.

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..