Könyvvizsgáló választás

könyvvizsgáló

A könyvvizsgáló feladata

A könyvvizsgáló feladata, hogy véleményt mondjon a megbízó pénzügyi beszámolójáról, és megállapítsa, hogy az megfelel-e a vonatkozó számviteli előírásoknak, megbízható képet ad-e a megbízó vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről.

A könyvvizsgáló a véleményét a független könyvvizsgálói jelentésben bocsátja ki, amely tartalmazza a megfelelő könyvvizsgálói záradékot is.

Kötelező könyvvizsgálót választani meghatározott esetekben (pl. adott éves nettó árbevétel fölött), de választható önként is. A könyvvizsgálót a társaság legfőbb szerve (Kft-nél a taggyűlés, Zrt-nél és Nyrt-nél a közgyűlés, egyszemélyes társaságnál az alapító) választja. A megbízás legfeljebb öt évre szólhat.

A könyvvizsgáló feladatának teljesítése érdekében a gazdasági társaság könyveibe betekinthet, a vezető tisztségviselőktől, illetve a társaság munkavállalóitól felvilágosítást kérhet, a társaság pénzforgalmi számláit, ügyfélszámláit, könyvvezetését, szerződéseit megvizsgálhatja. Ha a gazdasági társaságnál felügyelőbizottság működik, a bizottság kezdeményezheti a könyvvizsgáló bizottsági ülésén történő meghallgatását. A könyvvizsgáló is kérheti ugyanakkor, hogy a felügyelőbizottság az általa javasolt ügyet tűzze napirendjére, illetve, hogy a felügyelőbizottsági ülésen tanácskozási joggal részt vehessen. A könyvvizsgálót a társaság legfőbb szervének a beszámolót tárgyaló ülésére meg kell hívni, ahol a könyvvizsgáló köteles részt venni.

Fontos tudni, hogy a könyvvizsgáló, illetve a könyvvizsgáló cég a vizsgálat során tudomására jutott információt köteles bizalmasan kezelni.

Kit válasszunk

A könyvvizsgálók képzése magas szintű, nehezen teljesíthető, így a könyvvizsgálók elvben széleskörűen tájékozott, tapasztalt szakértők. A valóság azonban ennél differenciáltabb, találhatók kisebb tapasztalattal rendelkező, kevésbé felkészült, a változásokat nem követő könyvvizsgáló, és vannak tapasztalt, jól képzett, megbízható szakemberek.

Mit tegyek, ha könyvvizsgálót keresek? Általános módszer az ajánlás, de nem feltétlenül kell csak erre hagyatkozni. A könyvvizsgálók szakmai kamarába tömörülnek, az aktív könyvvizsgálók részére kötelező a kamarai tagság. A kamara honlapján díjmentesen lehet a könyvvizsgálók között keresni. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara honlapja: www.mkvk.hu

A könyvvizsgáló keresése során nézzük meg a szóba jöhető könyvvizsgáló honlapját is, ez segít az első benyomás kialakításában.

Please Like us on Facebook to continue reading.

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..