Negatív saját tőke


negativeequity1A társaság saját tőkéje mutatja meg, hogy a tulajdonosok mekkora vagyonnal járulnak hozzá a vállalkozás működéséhez. A saját tőke egyik eleme az eredménytartalék, ami egyszerűsítve az alapítástól elért nyereséget vagy veszteséget mutatja. A tartósan veszteséges vállalkozások esetén fordul elő, hogy a saját tőke negatív lesz.

Ez súlyos következményekkel járhat. Egyfelől a hitelezői érdekek védelmét tartja szem előtt a törvényi szabályozás, másrészt a cég saját érdeke is a tőkehelyzet rendezése, mert egy közbeszerzésnél, uniós támogatás pályázatánál, vagy hitelfelvételnél a nem megfelelő saját tőke könnyen kizáró ok lehet.

A gazdasági társaságokról szóló törvény szerint, ha két egymást követő évben a vállalkozás saját tőkéje Kft. esetében a jegyzett tőke fele, Rt. esetében az alaptőke kétharmada alá csökken, össze kell hívni a taggyűlést, közgyűlést, és a társaság köteles ennek rendezéséről döntést hozni. Erre a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül van ideje. Ha a tőkerendezést a társaság nem biztosítja, köteles vagy jogutód nélkül megszűnni, vagy pedig olyan társasági formára átalakulni, amelynek tőkekövetelményeinek megfelel.

 

A saját tőke rendezés lehetőségei

 

A tőkerendezés célja, hogy a saját tőkét a jegyzett tőke meghatározott szintje fölé (Kft-nél fele, Rt-nél 2/3-a) emeljük. Azaz ha pl. egy Kft. jegyzett tőkéje 1.000.000 Ft, akkor a saját tőkét úgy kell rendezni, hogy 500.000 Ft fölé emelkedjen.

Please Like us on Facebook to continue reading.

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..