Számlázó program bejelentése

[cml_media_alt id='1257']gépi számla[/cml_media_alt]Szigorodnak a gépi számlázással kapcsolatos bejelentési, nyilvántartási, dokumentálási szabályok, ezt írja elő a 23/2014. (06.30) NGM rendelet

A rendelet kiterjed a

  • nyomtatvány felhasználásával kibocsátott számla és nyugta
  • a számlázó programmal előállított számlára
  • a számítógéppel előállított számlára is.

Most csak a számlázó programmal előállított számlák új szabályira igyekszem a figyelmet a teljesség igénye nélkül felhívni, megkönnyítve a felkészülés lehetőségét.

Aki számlázó programot használ…

Annak 2014. november 15-ig be kell jelenteni az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos információt.

A számlázási programot készítő vállalkozásoknak már eddig is megfelelőségi nyilatkozatot kellett adni a program működése mindenben megfelel a törvényi előírásoknak az azt jelenti, hogy a számlázási programhoz a fejlesztőnek továbbra is dokumentációt kell készíteni, de azok kezelése, bejelentési, nyilvántartása szélesedik.

A számlázási program nem rendelkezhet olyan funkciókkal, amelyek nem szerepelnek a program dokumentációjában. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a program funkciói megváltoznak, akkor a dokumentációt frissíteni kell.
A dokumentációt a programot használó adóalanynak a program dokumentációját meg kell őrizni, méghozzá a program által kibocsátott számla, a számlázó programmal kibocsátott számlában áthárított adó megállapításához való jog elévüléséig.

Ez vonatkozik a program valamennyi kiegészítésére, illetve módosítására. Az adóalany a megőrzési kötelezettségének elektronikusan is eleget tehet.

A megjelent rendelet adatszolgáltatást ír elő a számlázó programokra és mást az online számlázó rendszerekre.

Please Like us on Facebook to continue reading.

 

BSPL Könyvelőiroda

Könyvvizsgálat | Könyvelés | Adó | Bér

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.