Társasházi bevételek adózása

társasház

A társasház nem jogi személy, hanem a tulajdonostársak közössége, ezért adóalanyként nem illeszkedik automatikusan az általános szabályozás kereteibe. Fő funkciója a közös tulajdonnal kapcsolatos felelősség és működtetés biztosítása, amelyhez döntően a tulajdonostársak befizetéseiből biztosítják a forrásokat. A társasházak bár vállalkozási tevékenységet nem folytathatnak, de a közös tulajdon hasznosítása révén és egyéb (például támogatás, kamat) formában jövedelmet szerezhetnek. Természetesen a társasház közös költség bevétele nem adóköteles, de az egyéb bevételek után – mint pl. a bérbeadás, közös tulajdon hasznosítás – már adózni kell. Nézzük az ezekre vonatkozó adózási szabályokat.

Személyi jövedelemadó-előleg és az adó

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 75. § (továbbiakban: Szja tv.) alapján a társasház magánszemélynek minősül.

Abban az esetben, ha a társasház az ingatlan bérbeadása során kifizetővel (gazdasági társaság, egyéni vállalkozó) áll kapcsolatban akkor a kifizető a bevételt terhelő adóelőleget a társasház által tett nyilatkozat alapján állapítja meg, vonja le, fizeti meg és arról igazolást állít ki.
Az adóelőleg megállapítására vonatkozó nyilatkozatot legkésőbb a kifizetést megelőzően a kifizető rendelkezésére kell bocsátani.
Nyilatkozat adható esetenként vagy az adóéven belül visszavonásig. [Szja tv. 48. §  (1) bekezdés]

Please Like us on Facebook to continue reading.

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..