Terv szerinti értékcsökkenés

Gyártó gépA vállalkozást tartósan szolgáló eszközök jellemzően nem azonnal, a beszerzés időpontjában kerülnek költségként elszámolásra. Gondoljunk például egy gyártó sorra: ha a beszerzés időpontjában számolnánk el költségként, akkor az “igazságtalan” lenne, mert a tárgyév profitját tönkre tenné, viszont az eszközt még sok évig használja majd a vállalkozás.

Éppen ezért az immateriális javaknak és a tárgyi eszközöknek az élettartamuk végén várható maradványértékkel csökkentett bekerülési értékét azokra az évekre kell felosztani, amelyekben ezeket az eszközöket előreláthatóan használni fogják.

Azaz a bekerülési értéküket azokra az évekre kell felosztani, amíg a vállalkozást szolgálják. Ugyanakkor nem szabad számolni a maradványértékkel, mert ez nem fog költséget okozni a vállalkozásnál. A maradványérték az eszköz használatbavétele időpontjában rendelkezésre álló információk alapján meghatározott, a hasznos élettartamának végén várhatóan értéke. Azaz amennyiért várhatóan el lehet majd adni, vagy hulladékként hasznosítani a használata végén. Nulla lehet a maradványérték, ha annak értéke valószínűsíthetően nem jelentős.

Please Like us on Facebook to continue reading.

 

 

BSPL Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..